Sveikuoliškas meniu saulėtam Šv. Velykų stalui
Pavasaris – metas, kuomet gamta vėl puošiasi naujomis, ryškiomis spalvomis, darosi vis šilčiau, vėl jaučiamės turinys daugiau energijos. Tačiau ryškių spalvų šiuo sezonu reikia ne tik gamtoje, bet patiekaluose, kuriuos pavasarį dedame ant stalo. Šį kartą artėjant Šv. Velykoms FitClub komanda paruošė tau tikrai spalvingą ir maistingą Velykų stalo meniu! Pasisemk įkvėpimo ir jau šį savaitgalį nustebink artimuosius!
Išskirtiniai Velykų pusryčiai
Jeigu atsibodo Velykų pusryčiams valgyti vien kietus/minkštus kiaušinius, pabandyk juos valgyti originaliai – keptus orkaitėje moliniuose, karščiui atspariuose dubenėliuose!
Šiems pusryčiams Tau reikės (2 porcijoms): 2 didelių kiaušinių, ryšulėlio svogūnų laiškų,150g mėgstamų pupelių, 200 g. Trintų pomidorų, 2 puodelių šviežių špinatų, skiltelės česnako, šlakelio čili pipirų sėklų, svogūno ir alyvuogių aliejaus.
Įkaitink orkaitę iki 200 laipsnių ir molinius kepimo dubenėlius lengvai patepk aleijumi. Atskiroje keptuvėje įkaitink alyvuogių aliejų – sudėk svogūnų laiškus, česnaką ir čili pipiro sėklas. Kepk pamaišant apie 4-5 minutes. Pridėk špinatus ir kepk dar apie porą minučių. Atskirame dubenėlyje sumaišyk pupeles ir pomidorus, sudėk svogūnų ir česnako masę iš keptuvės, dėk žiupsnį druskos ir pipirų, viską išmaišyk. Masę padalink į dvi dalis ir sukrėsk į molinius kepimo indus. Ant viršaus mušk didelį kiaušinį. Kepk orkaitėje iki tol, kol kiaušiniai bus tavo mėgstamo kietumo. Apibarstyk svogūnų laiškais ir skanauk!
Sultinga kepta lašiša su daržovėmis pietums
Jeigu per Velykas su artimaisiais turi tradiciją valgyti šviežios žuvies patiekalus, šįkart siūlome tau pasigaminti sultingų ir sodraus skonio lašišos kepsnių su orkaitėje keptomis daržovėmis. Jeigu nori itin skanaus rezultato – naudokis griliumi arba griline keptuve, jei jų neturi – kepk orkaitėje.
Tau reikės: keletos skiltelėmis pjaustytų bulvių, 4 plonai pjaustytų raudonų svogūnų, keletos svogūnų laiškų, 2 puodeliai pjaustyto pankolio, šaukštelio alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, šaukšto smulkintų pankolio viršūnėlių, šaukštelio šviežių petražolių, 2 puodelių mažųjų špinatų ir ¼ puodelio citrinų padažo, lašišos kepsniams.
Įkaitink keptuvę/orkaitę. Į verdančio vandens puodą sudėk bulvių skilteles ir pavirk jas apie 8 minutes. Tada į puodą sudėk svogūnus ir pjaustytą pankolį ir virk dar apie 3 minutes. Supilk daržoves į dubenį su ledukais, kad atvėstų. Apšlakstyk atvėsintas ir nusausintas daržoves alyvuogių aliejumi. Dėk daržoves į skardą/grilinę keptuvę ir kepk daugmaž po 4 minutes iš abiejų pusių. Pabarstyk iškeptas daržoves druska, pipirais, petražolėmis ir pankolio viršūnėlėmis.
Imkis lašišos – apibarstyk žuvies gabalėlius druska ir pipirais. Dėk žuvį į skardą/grilinę keptuvę, plonu sluoksniu apšlakstyk alyvuogių aliejumi ir kepk apie 5 minutes iš abiejų pusių. Špinatus atskirame dubenyje apipilk citrininiu padažu ir krauk po šaukštą špintatų ant lašišos. Šalia patiek keptų daržovių ir ragauk!
Atsigaivinimui – mėlynių ir graikiško jogurto kokteilis:
Tau reikės: 1/2 puodelio ekologiško graikiško jogurto, 1/4 puodelio ekologiško pieno, 1 puodelis šaldytų (arba šviežių) mėlynių, 1 arbatinio šaukštelio medaus (pagal pasirinkimą). Sudėk visus ingredientus į trintuvą ir plak iki vientiso
s masės. Jei per tiršta – įpilk keletą šlakelių pieno papildomai. Skanaus!
Desertui – mėtomis kvepiantis šokoladinis pudingas
Velykų dieną vainikuok širdį ir gomurį glostančiu šokoladiniu pudingu. Pasirūpink 3 puodeliais pieno, 2 pakeliais pipirmėčių arbatos, puse puodelio cukraus, ¼ puodeliu kukurūzų krakmolo, ⅛ šaukštelio durskos, šaukšteliu vanilės ekstrakto ir daugmaž 60 gramų pusiau saldaus pjaustyto šokolado.
Prikaistuvyje kaitink 2 puodelius pieno iki tol, kol beveik pradės virti. Nuimk prikaistuvį nuo ugnies ir į pieną įdėk pipirmėčių arbatos pakelius ir palik brinkti apie 10 minučių. Kol arbata prikaistuvyje, atskirame inde išplak cukrų, kukurūzų krakmolą ir žiupsnelį druskos. Įpilk likusį puodelį pieno ir vanilės ekstraktą į ir maišyk iki vientisos masės. Išimk arbatos pakelius iš pieno ir šiltą pieną pilk į sausų ingredientų ir pieno masę. Gerai išmaityk ir vėl statyk prikaistuvį ant ugnies. Suberk šokoladą ir kaitink maišant, kol masės tirštumas bus panašus į grietinės. Nuimk indą nuo ugnies ir maišyk, kol gausis tolygi, vientisa masė. Supilk norimomis porcijomis, atvėsink šaldytuve pudingą uždengtą maistine plėvele ir patiek papuoštą mėtų lapeliais.