Kokiais produktais praturtinti savo mitybą šiltuoju sezonu?
Įsibėgėjus pavasariui pakelėse jau galima pamatyti šviežiomis daržovėmis, vaisiais nukrautas prekybininkų lentynas, į parduotuves jau grįžta ryškesnės spalvos ir sezoniniai produktai. Neabejojame, kad šiltuoju metų laiku norisi dar sveikesnės ir naudingesnės mitybos. Jeigu vis dar sprendi kokį maisto produktų asortimentą pasirinkti – skubame tau į pagalbą. Parengėme tau sezoninių maisto produktų meniu, kurie ne tik gražiai atrodys tavo lėkštėje, tačiau taip pat praturtins tavo organizmą naudingomis maistinėmis medžiagomis.
Žalieji artišokai
Turbūt vieni naudingiausių daržovių tavo organizmui šį pavasarį – artišokai. Jie tikrai verti tavo dėmesio – į sveikos mitybos racioną artišokai įtraukiami ne veltui. Jų nauda žinoma dėl savybių, kurios mažina širdies ligų riziką, mažina cholesterolio kiekį, stiprina visą imuninę sistemą. Artišokuose mažai cholesterolio ir riebalų, tačiau jie yra vertingas skaidulų, vitaminų ir mineralų šaltinis. Teigiama, kad artišokai ne tik naudingi organizmui stiprinti, bet prisideda prie psichologinės būklės gerinimo.
Špinatai energijai
Špinatai itin populiarūs sportuojančių virtuvėje. Kodėl? Špinatų lapai yra naudingas geležies, kuri būtina geram raumenų darbui, šaltinis. Be to, špinatuose gausu naudingo kaulams vitamino K, kurio taip gausiai, ko gero, galima rasti tik brokoliuose ir Kale salotose. Špinatus taip pat galima naudoti kaip vertingą energijos šaltinį. Jeigu nori pajausti tikrą špinatų naudą – rekomenduojame špinatus valgyti šiek tiek pakeptus, kartas nuo karto jais pagardinant gaminamus patiekalus.
Šviežia lašiša
Lašiša sveikos mitybos racione – tikras lobis. Šviežia lašiša yra praturtintos riebiosiomis rūgštimis, kurios itin naudingos gerai ir sveikai odos būklei palaikyti. Jos užtikriną nuolatinį odos drėkinimą, mažina aknės riziką. Saikingas lašišos valgymas taip pat gali padėti palaikyti sveikus kaulus, padėti pagerinti atmintį ir sumažinti širdies ligų riziką.
Kiaušiniai
Nors vis dar diskutuojama ar vis dėlto kiaušiniai sveika ar ne, negalime neigti kiaušinių naudos mūsų organizmui. Kiaušiniuose gausu baltymų, kurie mūsų organizme atlieka itin svarbią funkciją. Taip, tiesa, kad kiaušiniai turi cholesterolio, tačiau tinkamas ir neviršytas baltymų kiekis gali padėt ne tik priaugti raumenų masės, bet ir numesti svorio, mažinti kraujospūdį.
Ridikėliai
Jeigu mėgsti ridikėlius – neabejojame, kad pavasario pradžioje pasirodę švieži ridikai iš karto atsidūrė tavo prekių krepšelyje. Ridikėliai ne tik žavūs savo ryškia spalva, bet ir naudingi virškinimo gerinimui, turi naudos norint numesti svorio, yra praturtinti vitamino C, kurį mes esame įpratę gauti iš citrinų ir keleto kitų vaisių.
Braškės
Nors iki šviežių lietuviškų braškių teks šiek tiek luktelėti, jau dabar gali pradėt galvoti, kokius kokteilius, salotas ar kitus patiekalus jomis pagardinsi. Teigiama, kad braškės gali ne tik sumažinti širdies ligų riziką, bet ir padeda reguliuoti ir stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje. Dar vienas šių uogų privalumas – jos maistingos išlieka ir šviežios, ir šaldytos, ir džiovintos.
Šie produktai – tik keletas iš daugelio naudingų ir šiltuoju sezonu itin vertinamų produktų. Be braškių, artišokų ir ridikėlių savo kasdienį mitybos racioną gali praturtinti šparagais, pupelėmis, mėlynėmis ir dar daug kitų dėmesio vertų produktų. Pasirink savo mėgstamus ir pirmyn sveikesnės mitybos link!